Välj en sida

När man ska köpa en barncykel ska man inte resonera på samma sätt som när man köper en innebandyklubba eller målvaktshandskar. En barncykel är ofta inte något som man kan använda mer än en eller två säsonger. Ett barns balans är inte fullt utvecklad och köper man då en för stor cykel så blir det mycket svårare för barnet att lära sig cykla. För att vara säker på att cykeln passar ditt barn så ska ni alltid provsitta cykeln i affären. Kontrollera att barnet kan bromsa in cykeln och hålla balansen. När hen sitter ner på sadeln så ska bägge fötterna nå ner till marken. Det är också viktigt att barnet kan nå bägge handtagen.

Barncykel och säkerhet

En barncykel ska helst ha både hand- och fotbroms eftersom de har både sina för- och nackdelar. I början kan barnet ofta inte bromsa och därför är det så viktigt att barnet når ner till marken med fötterna för att kunna bromsa med dem istället för med bromsen. Sadel och pedaler ska aldrig vara blanka, de ska ge ett bra fäste så att barnet inte halkar ner. Naturligtvis ska barnen aldrig lämnas utan uppsikt eller cykla på en trafikerad väg och glöm aldrig hjälmen!

Bör jag köpa stödhjul?

Under lång tid har de flesta barn lärt sig att cykla med stödhjul. På senare tid har man insett att stödhjul faktiskt inte hjälper barn att öva upp balansen och att lära sig cykla. Om barnet cyklar på en cykel med stödhjul så får de aldrig möjlighet att utveckla sitt balanssinne. En del anser att det till och med kan vara riskfyllt att låta ett barn cykla med stödhjul eftersom barncykeln då inte kan luta inåt. Om man åker i en kurva så är det då lätt hänt att man förlorar balansen om man har stödhjul och att barnet ramlar och gör sig illa.

Vid vilken ålder kan man lära sig att cykla?

De flesta barn som är runt två år kan börja öva sig på att cykla. Vid den åldern är motoriken tillräckligt utvecklad för att barnet ska kunna lära sig att kontrollera en cykel och öva upp balansen. Givetvis kan barnet inte kontrollera en cykel från dag ett men med mycket övning så kommer barnet successivt känna sig säkrare, få bättre balanssinne för att så småningom kunna cykla på egen hand. Många börjar med en trehjuling för att sedan gå över till en vanlig barncykel.

Jan-Erik Wikström
Senaste inläggen av Jan-Erik Wikström (se alla)