Välj en sida

Är du på jakt efter billiga bilförsäkringar? Givetvis vill man komma undan så billigt som möjligt – utan att kompromissa med kvaliteten. Här är fem tips som kan hjälpa dig att lyckas med just det.

Billiga bilförsäkringar – fem tips

  • Ta in flera offerter. Precis som när du köper andra försäkringar eller tjänster, kan det löna sig mycket att ta in offerter från flera olika bolag för att hitta billiga bilförsäkringar. Det finns tjänster som kan hjälpa till med detta – eller så kontaktar du helt enkelt bara ett par olika försäkringsbolag och ber om en offert. Tänk på att inte stirra dig blind på totalpriset. Jämför de olika offerterna noggrant och titta på vad som ingår. Ett lägre totalpris med sämre villkor kan potentiellt bli dyrare än ett högre totalpris med betydligt bättre villkor.
  • Ta reda på dina behov. Även om många försäkringsbolag är schyssta, kan det hända att du betalar för saker du faktiskt inte behöver. Det skulle till exempel kunna handla om att du betalar för viltskydd, trots att du bor i Stockholms innerstad och nästan bara kör i staden. Billiga bilförsäkringar med god kvalitet innebär optimerade bilförsäkringar, det vill säga att de är utformade just för dig, din bil och din körning. Ett annat exempel är tillägg för hyrbil, som många betalar för. Är det något du verkligen behöver?
  • Ta reda på din årliga körsträcka. För många är det svårt att uppskatta sin årliga körsträcka med precision – man vet helt enkelt inte hur mycket man kommer att köra. För vissa är det dock desto enklare, och då kan man dra nytta av det genom att räkna ut den så precist som möjligt. Försäkringen är billigare om du har en lägre årlig körsträcka planerad. Detta eftersom risken för olyckor minskar enligt försäkringsbolagen. Försök alltså att räkna ut körsträckan så gott du bara kan.
  • Självrisken. Hur hög självrisk man vill ha är en avvägning som görs med alla försäkringar. Premien styrs i hög grad av den – har du en högre självrisk, kan du få en lägre löpande kostnad. Fundera på ditt körbeteende och ställ den lägre löpande kostnaden mot kostnaderna som skulle uppstå om en olycka faktiskt skulle ske.

I slutändan gäller det att hitta ett försäkringsbolag som passar dig för att billiga bilförsäkringar – som samtidigt är av god kvalitet.

Fritjof Ek
Senaste inläggen av Fritjof Ek (se alla)