Välj en sida

Tre skäl till elcyklars framväxt i Sverige

Elcyklar kommer med en rad olika fördelar. För de flesta handlar det sannolikt om bekvämligheten, att man inte behöver komma fram till kontoret eller vännen genomsvettig. En annan fördel med dem är att det är miljövänligt.

Många aktörer har växt fram snabbt i Sverige de senaste åren. Bland vissa aktörer märks ett särskilt engagemang för cyklarna, där Skeppshult är ett exempel. Nyligen har de lanserat en elcykel där fokus har legat på att anpassa hela cykeln efter elmotorn. Förutom Skeppshult, finns en rad andra aktörer där liknande satsningar märks.

Samtidigt har det inte bara varit guld och gröna skogar. Ett antal tester har visat att vissa elcyklar ibland inte håller måttet, bland annat vad gäller bromsarna. Det här är dock långtifrån alla cyklar som finns på marknaden. Som privatkund gäller det att förvissa sig om vilka märken det är som trovärdiga och bra.

Samtidigt uppskattas elcyklar och cyklar överlag av svenskarna. Nedan kan du läsa tre möjliga skäl till att elcykeln har blivit så populär i landet på senare år.

  1. Det är bekvämt

Många använder cykeln för att ta sig till och från jobbet, till vänner och till gymmet. Till gymmet kanske det är mindre viktigt, men till kontoret och till vännen vill man kanske inte anlända genomsvettig. Cyklar man därtill i en stad som Stockholm, där många backar finns, är elmotorn riktigt bekväm att ha när det lutar uppåt.

  1. Det är miljövänligt

Allt fler blir medvetna om miljön och de konsekvenser som våra vanor kan få på den. Att ha en elcykel är nästan så miljövänligt det kan bli. Att det blir mindre motortrafik överlag i städerna är dessutom inte bara bra för miljön, utan även för hur behagligt det är att vistas utomhus. En storstad med minskad trafik är sannolikt trevligare att vistas i som fotgängare.

  1. Svenskar cyklar mycket i allmänhet

Som tidigare nämnt är det många i Sverige som förlitar sig på cykeln som transportmedel. Särskilt vanligt är det i landets större städer, där det ofta kan vara besvärligt att köra bil – åtminstone om det är under rusningstid. Att svenskar cyklar mycket är kanske inte så konstigt. I flera listor och undersökningar har städer som Stockholm och Malmö placerat sig högt vad gäller andelen cyklister och/eller cykelsäkerhet.

Jan-Erik Wikström
Senaste inläggen av Jan-Erik Wikström (se alla)