Välj en sida

Att köpa en begagnad bil är något som allt fler gör idag, inte minst då det kommer med väldigt många fördelar och förmåner som kan vara otroligt gynnsamma då man inte kan eller vill köpa en helt ny bil. Med dagens intresse för begagnade bilar finns det ett otroligt generöst utbud att ta del av, och det finns även mycket hjälp att få om du inte vill hantera bilaffären på egen hand. Att ta hjälp av en bilhandlare i Karlstad kan till exempel vara ett bra alternativ, för att köpa en begagnad bil kan faktiskt vara lite mer av en process än vad det är att köpa en ny bil – då köper du ju en bil som någon annan redan ägt. Vi har listan på hur du ska gå tillväga då du ska köpa en begagnad bil, för det behöver egentligen inte vara så svårt!

Köpa begagnad bil – så gör du

När du ska köpa en begagnad bil finns det en hel del steg som du måste ta dig igenom och förstå dig på för att bilaffären ska bli så bra och kännas så trygg som möjligt. Det behöver absolut inte vara svårt att köpa en begagnad bil, men i och med att du då ska köpa en bil som någon annan redan ägt är det extra viktigt att allt sköts på rätt sätt för att både du som köpare och säljaren ska känna sig nöjda. Så här gör du när du köper en begagnad bil:

 

 1. Köpa privat eller genom bilhandlare?
  Det allra första du bör bestämma dig för du då ska köpa en begagnad bil är om du vill hantera affären helt själv eller om du vill ta hjälp av exempelvis en bilhandlare i Karlstad. Har du stor kunskap om bilar och bilhandel sen tidigare är det absolut möjligt att göra det på egen hand, men i de allra flesta fall kan det vara väldigt mycket enklare, smidigare och tryggare att gå via en bilhandlare.
 2. Kolla registreringsnumret
  Bestämmer du dig för att gå via en bilhandlare då du ska köpa en begagnad bil behöver du inte bry dig om resterande steg i den här listan, men ska du däremot hantera bilaffären på egen hand är det viktigt att du fortsätter läsa. För att försäkra dig om att den bil som du är intresserad av är det bra att göra en bakgrundskontroll, något du enkelt gör genom att söka upp bilen via dess registreringsnumret. Där kan du se allt om bilen, dess skick och bilens ägare!
 3. Kontakta säljaren
  När du fått koll på den bil du är intresserad av och gjort en ordentlig undersökning av både den och ägaren är det helt enkelt dags att ta ditt intresse vidare. Kontakta bilförsäljaren och säg att du är intresserad, och passa då även på att ställa frågor om bilen som kanske inte framkommer i annonsen. Hur är den att köra? Hur funkar den? Varför säljer du den? Vad kan jag förvänta mig? Kostnad?
 4. Kolla på bilen och provkör vid intresse
  Nästa steg är att du och bilförsäljaren kommer överens om ett tillfälle då du får kolla på bilen, och även provköra om du känner att bilen och affären skulle vara intressant. Var noggrann med att kolla alla detaljer och inspektera allt som kan tänkas döljas, samt att du provkör den ordentligt för att sen hur det känns.
 5. Affären
  Det sista, och även ett av de viktigaste stegen i hela bilaffären är just själva köpet, där du och bilägaren ska komma överens om ett pris som både kan tänkas gå med på. Har du inte erfarenhet av detta sen tidigare kan det vara bra att få råd från experter, till exempel genom att kontakta en kunnig bilhandlare i Karlstad. Det kan alltid vara värt att försöka pruta lite, samt att du inte ger dig hän för ett allt för högt pris om bilen inte är helt 100. Glöm inte att registrera ett ägarbyte när affären gått av stapeln!
Claes-Göran Håkansson
Senaste inläggen av Claes-Göran Håkansson (se alla)