Välj en sida

I Skåne väntar herrgårdar och slott på den som vill uppleva en helg i total avkoppling. Det är få som säger nej till en weekend i Skåne och därför så är den verkligen en bra idé för den som vill överraska en god vän, en partner eller förälder med ett litet äventyr. Det spelar ingen roll under vilken årstid man ger sig av. Vintern är lika magisk som sommaren och vårens landskap tar tag i en precis som höstens vindar. För äventyr utomhus så är det få landskap i Sverige som kan slå Skåne där man har vackra skogar samt härliga strandlandskap att tillgå.
När det ska överraskas så ska man dock tänka på att den som kommer med kanske inte är lika förtjust i vandring eller golf som man själv är. För att en weekend i Skåne som överraskning ska bli lyckad så bör man alltså välja en plats och aktiviteter som passar den som man tar med sig allra bäst. Spaverksamhet, vinprovning, kortare promenader och liknande är säkra val då man vill ta med sig en person som man ännu inte känner så väl.

Unika tillfällen

Det finns många tillfällen då en helgresa till Skåne kan bli en fantastisk present och överraskning. Exempel på dessa är:

  • Någon man gillar fyller år – man kan ju överraska en förälder med familjesammankomst på skånsk herrgård
  • När man har tänkt fria – det blir så mycket mer romantiskt att fria vid öppna brasan i Skånes djupa skogar än hemma vid köksbordet
  • När man vill rycka upp en partner eller god vän – inget gör så gott som förändring av plats och rutin för den som har tappat sugen
  • När man får gäster från ett annat land
  • När det är dags att fira någon form av jubileum
  • När det är dags för möhippa

Man måste inte ha någon speciell anledning till att överraska med en kortare resa. Spontanitet är nog så ovanligt och för de flesta så kommer en plötslig resa till Skåne att kännas som ett vitaminpiller som uppskattas rejält.

Förbered resan

Tänk på att förbereda weekendresan på rätt sätt. Om du verkligen inte tänker säga ett knyst om saken så riskerar du ju att få ett nej på grund av att den du ska överraska redan har egna planer som inte går att ändra. Om du är smart så skapar du dessa planer med ett helt annat innehåll för att se till att en kidnappning inte blir besvärlig. Man måste avgöra om personen som man ska ta med sig behöver förvarning eller inte. Om det går att boka för att sedan i sista stund ändra datum så kanske detta kan bli en bra lösning, annars får man nog avslöja att man vill överraska med någon form av resa så att den andra är med på noterna.

Packat och klart

Ska man kidnappa den som ska överraskas så måste man även hjälpa till med packning. Det här är något som man enbart gör då man har ett nära och förtroligt förhållande. Om man precis har träffats så kan det upplevas som riktigt obehagligt om ens privata prylar packas i en väska som man inte känner igen. Man kan ju skvallra om att det är något kul på gång och ge ordern om att packning måste vara redo en viss tid. Genom att skicka ett litet brev med instruktioner så blir detta till ett mycket spännande moment och något som kan göra det hela till den överraskning som man tänkt sig trots att man inte själv tog hand om packningen. Är man riktigt äventyrlig av sig så kan man ju dra iväg utan packning och boka med ett weekendhotell som har tandborstar redo på rummet.

Spännande utflykter

En weekend är snabbt över men man ska ändå tänka på att planera in lite roliga aktiviteter. Det finns mycket att se och göra i Skåne och varje plats har sina unika platser och verksamheter. Beroende på det boende som man väljer så kommer det att finnas en rad utflykter och aktiviteter som man kan hänga på. Tänk på att en del av dessa kräver förhandsbokning då det kan vara många som vill vara med. Om man till exempel vill testa zorbing eller annan sportig aktivitet så ska man ta reda på hur detta arrangeras innan man åker. Det får inte blir så att man tar med sig en person för att överraska med en weekend i Skåne på herrgård som sedan blir till en mycket seg sak då man upplever att det inte finns något att göra då regnet öser ner utanför.

Jan-Erik Wikström
Senaste inläggen av Jan-Erik Wikström (se alla)