Välj en sida

Kom igång med pensionssparandet

De flesta svenskar vill nog inte pensionera sig allt för sent. Likaså vill vi gärna bibehålla så mycket som möjligt av vår tidigare lön vi hade i arbetslivet. För att lyckas med detta krävs det dock att man börjar i tid. Börjar man sent, får man vara beredd på att spara stora månatliga summor för att få en bra och tidig pension. Således bör man börja så tidigt som möjligt – gärna redan i 25 – 30årsåldern.

Öka tillväxten genom PPM-förvaltning

Olika fondbolag har på senare år visat goda resultat när det kommer till PPM-förvaltningen. Gör man inget aktivt val är det Pensionsmyndigheten som sköter detta. Tittar vi på resultaten från exempelvis Advisor, som är ett privat fondbolag, ser vi att tillväxten på deras PPM-konto ökat betydligt mer än genomsnittet.

Företag likt Advisor arbetar med mer aggressivt sparande än Pensionsmyndigheten. Vill man öka sin PPM kan det alltså vara en idé att låta någon förvalta dem åt dig – om du inte sätter dig in i det och gör det själv. Tänk dock på att det generellt sett är förenat med högre risk, ju aggressivare man sparar. Advisor PPM har dock den långa erfarenhet som krävs för att hjälpa dig till rätt beslut.

Skjut inte upp det

Är man i 20- eller 30årsåldern, kan det vara lätt att se pensionen som något mycket avlägset. Om man skjuter upp sparandet för länge, riskerar man dock att få en ganska tunn plånbok på ålderns höst.

Ju yngre man är, desto mindre månatlig summa behöver man lägga undan för att få en bra pension. En annan bra anledning till att inte vänta, är att det är svårt att sia om framtiden. Om 30 år kanske den allmänna pensionen är betydligt lägre? För att försäkra sig mot dessa typer av förändringar är det en bra idé att börja spara så tidigt som möjligt.

Allmänna tips

  • Kom igång så tidigt som möjligt. Bäst är om du börjar pensionsspara redan i mitten till slutet av 20årsåldern.
  • Försök att spara minst 5 procent av din lön.
  • Sätt igång en automatisk överföring från ditt konto, så att du slipper tänka på det.
  • Om du inte kan spara mycket just nu, är det bra att kompensera det senare när du har möjlighet.
Claes-Göran Håkansson
Senaste inläggen av Claes-Göran Håkansson (se alla)