Välj en sida

Att köpa en cykelsits kan vara en process. Det finns mängder av fabrikat och varianter på marknaden till olika priser. När man väl har hittat rätt sits vill man givetvis att den ska hålla så länge som det bara går. Inte bara för att slippa besväret att köpa en ny sits, men också för att den kanske ska säljas vidare när barnet vuxit upp, eller för att ett småsyskon ska börja använda den.

Att vårda sitsen ordentligt handlar också om säkerhet. Genom att regelbundet se över den kan du snabbt upptäcka eventuella fel och brister. Men vad är det egentligen exakt man ska göra? Här finns ett antal saker som kan vara bra att tänka på:

Skydda mot väder och vind

Det här handlar delvis om förvaring. Din cykelsits bör förslagsvis inte lämnas utomhus under hela vintern. Se istället till att den förvaras torrt, och gärna inte i minusgrader. Lämnar du sitsen på cykeln utomhus över natten, är det bra att täcka över den med någon form av regnskydd. På så vis kan du skydda sitsens mjuka delar mot regn och smuts, som det kan vara lite känsligt för.

Klädseln

Sitsen klädsel bör tvättas varsamt, förslagsvis med en fuktig trasa och varmt vatten. Blanda gärna i lite skonsamt rengöringsmedel i vattnet och blanda en lösning. Undvik starka rengöringsmedel, eftersom de kan skada sitsens material.

Inspektera den regelbundet

Inspektera din cykelsits regelbundet. Det är ett steg i säkerheten. Genom att göra det, kan du känna dig lite lugnare när ni är ute och åker. Modellerna som finns på marknaden uppfyller som regel högt ställda säkerhetskrav, men brister kan givetvis alltid förekomma. Kika runt hela sitsen, på ryggstödet, fotstödet och runt fästet för att kontrollera att inga sprickor eller skador börjar visa sig.

Tillbehör

En del i att förlänga din cykelsits livslängd är att köpa rätt tillbehör. Till exempel:

  • Lämnar du sitsen utomhus är det bra att klä den med ett regnskydd. Likaså när du cyklar utan barnet på. Det skyddar inte bara mot väta, utan även mot smuts.
  • Behöver någonting bytas ut? Gör det då så fort som möjligt. Reservdelar kan normalt hittas hos butiken du köpa sitsen hos, eller så går det att finna på nätet.
Kjell-Åke Fransson
Senaste inläggen av Kjell-Åke Fransson (se alla)