Välj en sida

Att se till att mopeden är välutrustad och går så bra som möjligt är en självklarhet för alla mopedägare. Nu för tiden finns det massor av tillbehör att köpa till sitt fordon, allt som behövs för att göra den snabbare, smidigare, snyggare och roligare att äga.

Det handlar inte alltid om att vilja ha en bättre moped, utan ibland kanske man bara vill att den ska vara snäppet snyggare. Då kan man till exempel byta ut kåporna, de plastdelar som täcker mopedens motor och andra mekaniska komponenter. Det finns massor av kåp-set att välja mellan, allt från skinande guld till matt svart, eller varför inte välja ett med eldsflammor eller tribaler på? Man kan naturligtvis också köpa kåporna en och en, om man inte vill byta ut allt på samma gång.

Dekorera fordon

Ett väldigt billigt sätt att dekorera sin moped på är att använda sig av så kallade dekaler. Det är klistermärken i olika storlekar och med olika motiv, som är tillverkade för att sitta bra på mopeden och göra den lite roligare. Dessa använder man sig av för att göra en lite mindre förändring, som dessutom är lätt att ångra genom att ta bort dekalen igen. Det finns motiv med allt från kulhål och blodiga händer till blommor och glittriga stjärnor.

Mopedtillbehör kan även användas för att göra mopeden bättre rent prestandamässigt. Naturligtvis kommer mopeden med standardgrejer när man köper den ny. Har man haffat en begagnad modell kan man antingen ha turen att få en moppe, som redan fått lite extra kärlek och där motordelar blivit ersatta med bättre varianter, eller så har man otur och det är fortfarande standarddelarna som sitter i, och dessa är kanske dessutom slitna och lite trötta efter mycket körning? Då kan det vara klokt att investera lite slantar i att uppdatera det som finns innanför kåporna. Många tycker till exempel att de får bra effekt av att sätta in en ny förgasare. Det finns sådana i olika prisklasser, så att man själv kan avgöra vilken som passar bäst. Man kan också skaffa mopedtillbehör i form av nytt batteri, nya tändningsdelar eller varför inte helt enkelt uppdatera däcken? Det gör mycket både för utseendet och för fästet när man kör, både på landsväg och i mer terräng än så.

Tillbehör

Det är inte bara mopedtillbehör som extra delar eller färgglada klistermärken som räknas som nödvändiga prylar för en smärtfri körning, utan också olika oljor och smörjmedel kan vara bra att ha. Oavsett hur motorintresserad man är och hur många timmar som tillbringas i garaget med pannlampa och knäskydd skruvandes och polerandes, så är det klokt att hålla motorn väloljad och ren. Exempel på vätskor och krämer som är bra att ha hemma för att se till så att mopeden går så bra som möjligt, är bland annat 2-taktsolja (helsyntetisk eller delsyntetisk), startgas för krångliga motorer, transmatic-olja till automatiska växellådor, kylarvätska och rengöringsspray för plast.

Tillbehör till moped och skoter kan man köpa både på macken och i bilvaruhus, men självklart också på nätet, där utbudet kan vara större och lättare att snabbt ta sig igenom.

Kjell-Åke Fransson
Senaste inläggen av Kjell-Åke Fransson (se alla)