Välj en sida

Motoroptimering innebär att du trimmar fordonets motor, exempelvis för att få ut mer effekt. Det är en relativt enkel process. Det allra lättaste sättet att optimera en motor är med hjälp av en effektbox. Ett säkrare sätt att få motoroptimering är genom att uppdatera mjukvaran med en trimfil. Det är fullt lagligt att köpa och sälja dessa produkter och tjänster, dock är det inte alltid tillåtet att använda en trimmad bil.

Vad är det som gäller för motoroptimering?

När du förändrar motorns effekt behöver fordonet registreringsbesiktigas, något som i sin tur kräver att du har ett intyg från biltillverkaren. Detta intyg ska godkänna att bilen används med den nya effekten, något som de allra flesta biltillverkare inte vill godkänna eftersom de knappast kan kontrollera att just din bil faktiskt klarar av detta. Om bilen inte har ett intyg från biltillverkaren kan den inte genomföra registreringsbesiktningen. Därmed är den inte laglig att köra. Skulle den trimmade bilen vara registreringsbesiktigad har du inga problem. För att veta denna process i sin helhet rekommenderas att kontakta en yrkesman som kan både trimning och reglerna kring detta. Missa ingen teknisk detalj och var på den säkra sidan kring hur detta påverkar just dig.

Bilförsäkringen

En annan faktor att ha i åtanke när det kommer till motoroptimering är din försäkring. Om du skulle skada eller krocka en bil som du har modifierat kommer försäkringen inte att gälla. Det finns dock undantag och det är om förändringarna har utförts av en certifierad återförsäljare eller av biltillverkaren. Då fungerar försäkringen som vanligt.
Det kan även hända att försäkringen gäller men att trimningen minskar ersättningen du får ut. Exakt hur stor sänkning beror på det specifika fallet men det kan variera mellan 25 % och 100 %. Sänkningen beror på hur mycket trimningen påverkar skadan. Vid ett ärende med ett trimmat fordon är det försäkringstagarens ansvar att visa att trimningen inte påverkade skadan på något sätt.

Värt att nämna att försäkringsbolag inte automatiskt letar efter bevis på att en bil är trimmad, de utgår från att bilen är otrimmad och i sitt originella skick. Det är även svårt att upptäcka förändringar som exempelvis en motoroptimering via en uppdatering av mjukvaran.

Kristin Hellström