Välj en sida

Mängden svenskar som går över från en bensin- eller dieseldriven bil till en eldriven bil ökar varje dag. För många som tar körkort och ska investera i sin första bil så kan det nu för tiden vara en självklarhet att välja en eldriven bil. Det är framför allt på grund av att den eldrivna bilen är ett mycket klimatsmartare val än den bensin- eller dieseldrivna bilen. Många förstår nämligen nu att man bör ta sitt ansvar när det kommer till hur man bidrar till den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. En eldriven bil har ett mycket mindre klimatavtryck, eftersom att den inte släpper ut några smutsiga avgaser, eller bidrar särskilt mycket till en stigande halt av växthusgaser i atmosfären.

El som energikälla istället för bensin

Eftersom att den eldrivna bilen körs på el istället för bensin så behöver man alltså inte tanka bilen. Vad man gör istället är att man helt enkelt kopplar bilen till ett eluttag. Det gör den eldrivna bilen till ett mycket tillgängligt sätt att transportera sig på. En del väljer nämligen att använda vanliga vägguttag hemma när de laddar sin eldrivna bil. Det fungerar, men kan ta mycket lång tid och kan dessutom utgöra en brandrisk. Information om val av laddbox finns via Opigo.se

Laddboxar för hemmet

Ett säkrare alternativ än att ansluta bilen till ett vägguttag hemma är att installera en laddbox. På så sätt kan du skapa en helt egen hemmamack! När man köper en laddbox så kan man ibland köpa till själva installationen med sin laddbox. Om så inte är fallet så är det viktigt att man anlitar en elektriker som installerar laddboxen åt en. Då kan man vara säker på att det blir korrekt utfört och undviker onödiga säkerhetsrisker. Med den eldrivna bilens utveckling, så har laddboxarna också utvecklats. Nu för tiden finns det flera olika modeller att välja mellan, och vilken som är rätt för just dig beror i stort sett på hur mycket du använder din elbil, det vill säga hur ofta du kör och hur långa sträckor. Om man kör längre sträckor varje dag så är det höst att skaffa en starkare modell, vilka brukar ligga på omkring 11kW. En svagare modell, på 3,7kW, räcker om man till exempel har en hybridbil eller inte kör så långa sträckor eller inte allt för ofta.

Fritjof Ek
Senaste inläggen av Fritjof Ek (se alla)